Onderhoud

Onderhoud


Het onderhoud van je viool, alt-viool of cello is erg belangrijk. Wat kun je zelf doen om je strijkinstrument in conditie te houden en wat moet je laten doen door de vioolbouwer?

Wat kun je zelf doen?


1. Kijk regelmatig of de kam rechtop staat en niet krom trekt door het stemmen van de snaren. Je kunt zelf voorzichtig de kam rechtop zetten.


2. Kijk of je instrument loszittende splinters of randen heeft.


3. Harspoeder op het bovenblad en de toets kun je met een zachte doek verwijderen. Gebruik eventueel een speciale vioolreiniger maar nooit alcohol.

4. Vervang je snaren tenminste één keer per jaar, ook als ze nog niet kapot zijn. Snaren slijten door gebruik. Ze worden vals op den duur en verliezen hun klank.


Wat kan de vioolbouwer voor je betekenen?


1. Eens in de één a twee jaar moet de toets van je instrument weer vlak geschaafd worden. Door het bespelen van het instrument wordt de toets hobbelig en krijg je een bijgeluid of valse tonen. 

2. De  kam van je instrument moet na enige tijd vervangen worden omdat deze krom trekt of de snaren er te diep in snijden. Een vioolbouwer snijdt een kam precies pas op je instrument en geeft het de juiste hoogte en kromming. Een nieuwe kam is nooit kant en klaar te koop.


3. Soms klinkt je instrument niet fijn meer. Dan kan de vioolbouwer de stapel in je instrument verplaatsen of een nieuwe stapel snijden. Voor een goede klank is het belangrijk dat de stapel precies past en op de juiste plek staat.